A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ставищенська селищна територіальна громада
Білоцерківський район, Київська область

Шидловська Ольга Петрівна

Дата: 16.04.2021 12:56
Кількість переглядів: 717

Фото без опису Лялька-берегиня, круп`яниця,  подорожниця, трав`яничка... В українській культурі існують десятки різновидів та найменувань прадавнього оберегу – ляльки-мотанки. Сьогодні їх історію знають не всі, проте традиція живе... Її зберігають народні майстрині. Серед небагатьох яких – наша землячка, жителька селища Ставище Ольга Шидловська.

За фахом майстриня вчитель трудового навчання. З дитинства  Ольга мала хист до творчості – займалась вишивкою. Наразі теж вишиває, проте вже більше бісером. Згодом Ольга зацікавилась технікою виготовлення давніх родинних оберегів – ляльок-мотанок.  Пізніше це захоплення переросло у справу життя. 

Через руки майстрині пройшли сотні клаптиків тканин, які перетворилися на незвичайні витвори. Краса та неповторність її виробів відома багатьом поціновувачам народного мистецтва в нашій країні і поза її межами. Оскільки замовлення на виготовлення ляльки роблять навіть із-за кордону.

«Створення автентичної ляльки-мотанки – це цілий ритуал. І  використовувати у своїй роботі (вже коли одягається і формується лялька) ножиці, голки забороняється. Під час створення ляльки-мотанки кожна дрібниця має своє значення. Зав`язувати нитки потрібно на три вузлики – це   зв`язок між трьома поколіннями: минулим, теперішнім та майбутнім.  Для того, щоб наділити маленьку ляльку-мотанку великою магічною силою, на ляльковому обличчі нитками чи стрічками виплітаю кольоровий хрест- давній могутній символ Сонця.  Працювати потрібно лише в гарному настрої і знати – для  кого ти робиш оберіг, щоб вкладати в нього свою енергію, гарні думки і побажання. І головне, вірити в те, що робиш. Створення ляльки – це захоплення, яке приносить задоволення для душі. Ляльки народжуються під певним настроєм і в певний період часу, кожна з них має свою історію створення, свій характер і свій образ», - говорить майстриня.

Є у творчому арсеналі Ольги обрядові ляльки, які традиційно виготовляють до різноманітних свят – різдвяні, великодні, купальські. У колекції також представлені ляльки-обереги, які прийнято дарувати на народження дитини або весілля. Кожна з яких не схожа на іншу.

Всі роботи  Ольги Шидловської дійсно створені за чіткими правилами виготовлення народної ляльки, зізнається майстриня: «Бо традиція — то велика споконвічна сила і я її дуже шаную. І щиро бажаю, щоб лялька-мотанка оберігала українські родини і єднала покоління, була БЕРЕГИНЕЮ УКРАЇНСЬКОГО РОДУ!»

Фото без опису

Фото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь