A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ставищенська селищна територіальна громада
Білоцерківський район, Київська область

Ліжевський Казимир Станіславович

Дата: 20.04.2021 14:33
Кількість переглядів: 478

Фото без описуЛіжевський Казимир Станіславович народився 5 березня 1940 року в селищі Ставище Київської області. Його рід має польське коріння, тому з дитинства обидві мови, польська та українська, були для хлопчика рідні.

Трагічними стали для цієї родини, як і для багатьох поляків, які проживали в Україні в 30-ті роки – роки Сталінських репресій. У 1938 році було страчено дідуся Станіслава Юзефовича Ліжевського, двох синів та зятів. Довгий час Казимир Станіславович відчував страх, коли його запитували про національність, але ніколи не цурався польського коріння.

Хлопчик провів дитинство на окупованій німцями території, в Ставищі, а в школу пішов у Львові в 1947 році.

В кишені Казимира завжди лежав олівець та блокнот. Найбільше дитяче бажання – малювати – з часом стало покликанням Казимира Станіславовича.

Школу Казимир закінчив у Ставищі в 1957 році. Потім служив в армії, отримав спеціальність електрозварювальника, але захоплення стало ще міцнішим.

У 1962 році юнак за комсомольською путівкою вирушає будувати Братську ГЕС. А через рік зарахований на навчання в Московський народний університет мистецтв імені Крупської,  на заочне відділення за спеціальністю малюнок та живопис.

Живопис і робота на будівництві поєднувались у житті Казимира Станіславовича. В усьому він був успішним, тому що дотримувався принципу: в основі успіху – 1% таланту і 99% працелюбності.

Ким би не працював Казимир Станіславович, він ніколи не розлучався з олівцем та пензлем. Під час роботи на Ставищенському приладобудівному заводі всі відрядження до Ленінграду та Москви ставали для нього нагодою, щоб відвідати художні музеї. Картини, які він там бачив, надихали, спонукали до роздумів.

Картини, намальовані Казимиром Ліжевським, - скромний внесок у мистецтво, проте його талант, вірність і відданість своєму покликанню викликають глибоку повагу.

29 вересня 2020 року не стало великого майстра пензля.

Фото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь