A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ставищенська селищна територіальна громада
Білоцерківський район, Київська область

Профілактика щеплення: роль та значимість

Дата: 03.02.2022 16:01
Кількість переглядів: 315

Вакцинація є найефективнішим і безпечним методом профілактики важких, життєзагрожуючих інфекційних захворювань, таких як: туберкульоз, дифтерія, правець, поліомієліт, кір, вірусний гепатит В і ін.

ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров'я) стверджує, що «за винятком чистої питної води, ніщо, навіть антибіотики, не зробили істотного впливу на зниження смертності, як вакцинація». Завдяки вакцинації щорічно можна попередити більш ніж 2,5 мільйонів дитячих смертей у всьому світі.

Вакцини - одні з найбільш ефективних і економічно-виправданих медичних та соціальних досягнень людства.

Їх вводять здоровим і хворим людям, щоб попередити інфекційне або онкологічне захворювання, викликане мікробами, вірусами або токсинами. Ефективність вакцинації залежить від колективного імунітету. 95% охоплення населення профілактичними щепленнями забезпечує колективний імунітет. Тільки при такому охопленні щепленнями не виникають спалахи епідемії вакцинокерованих інфекцій.

В Україні відповідно до календаря профілактичних щеплень кожна людина отримує обов'язкові щеплення проти десяти інфекційних захворювань. У країнах Західної Європи, США, Канаді, Ізраїлі проводяться щеплення проти 15-16 захворювань.

Вакцина БЦЖ захищає дітей перших 2-х років життя від важких форм туберкульозу, туберкульозного менінгіту і дисемінованого туберкульозу легень. Вакцинують дітей і в 7 років.

У першу добу після народження проводиться вакцинація проти вірусного гепатиту В, вкрай важкого захворювання, при якому вражається печінка і виникають хронічний гепатит із печінковою недостатністю або рак печінки - гепатокарціноми. Вакцина отримана методом генної інженерії, не містить вірусу, безпечна й ефективна, є першою протипухлинною вакциною. Вакцинація з 3-4 щеплень захищає від хвороб печінку довічно. Дуже важливо зробити ці щеплення дитині до початку сексуального життя та проведення хірургічних або стоматологічних маніпуляцій, попередити можливі інфікування вірусом.

Вакцинація дітей проти дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту, гемофільної інфекції типу B починається на першому році життя, ревакцинації проводяться в 18 місяців, 14 та 16-річному віці.

Після 16 років ревакцинація проти дифтерії та правця проводиться 1 раз у 10 років. Ці інфекційні захворювання вкрай важкі, вони можуть бути причиною смерті, інвалідизації, важких ускладнень. Єдиний метод профілактики - це щеплення.

Особливо небезпечний кашлюк у дітей першого року життя, так як його перебіг нетиповий, з зупинкою дихання, з високим ризиком для життя, тому вакцинація кашлюку починається в 2-х місячному віці, які в країнах західної Європи і США. Дуже важливо, щоб батьки, члени сім'ї були щеплені проти кашлюку.

Кашлюк - це захворювання висококонтагіозне, один хворий може інфікувати від 12 до 15 осіб. На кашлюк хворіють діти і дорослі, тому ревакцинацію потрібно проводити неодноразово. Для цього використовується вакцина «Бустрікс», її можна придбати в аптеках міста за рецептом лікаря.

Для щеплень проти дифтерії, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції типу B і кашлюку у дітей першого року життя використовуються комбіновані вакцини «Пентаксим» або вакцини сімейства «Инфанрикс». Це безпечно і зручно, так як дитина отримує одну внутрішньом'язову ін'єкцію. У дітей старше року використовуються жива поліомієлітна вакцина.

В 1 рік і в 6 років діти отримують щеплення проти кору, епідемічного паротиту, краснухи комбінованою вакциною «Пріорікс».

Два щеплення забезпечують тривалий імунітет від цих небезпечних інфекцій.

Кір - це вкрай важке захворювання, етіотропного лікування не має. Небезпечно ускладненнями: пневмонія, енцефаліт.

Вірус епідемічного паротиту викликає ураження ендокринних залоз і призводить до безпліддя у чоловіків.

Вірус краснухи може бути причиною енцефаліту, захворювання суглобів, синдрому вродженої краснухи, якщо дитина інфікується внутрішньоутробно.

Крім десяти профілактичних щеплень, в Україні діти можуть отримати захист проти ротавірусної інфекції, пневмококової та менінгококової інфекцій, проти грипу, папіломовірусної інфекції. Вакцини є в аптечній мережі.

Вакцини «Превенар-13» і «Сінфлорікс» захищають від інвазивних і неінвазивних інфекцій, таких як сепсис, септицемія, менінгіт, ендокардит, флегмона, пневмонія, отит і синусит. Вакцинація дозволена з 6-тижневого віку у всіх дітей. Вона рекомендована хворим з серцево-судинними, бронхо-легеневими захворюваннями, цукровим діабетом, ожирінням, захворюванням печінки, нирковою недостатністю, недоношеним дітям, ВІЛ-інфікованим, курцям.

Вакцина «Ротарікс» профілактує ротавірусні гастроентерити у дітей з 6 тижнів до 6 місяців. Це важке інфекційне захворювання, що супроводжується інтоксикацією, блювотою і діареєю, зневодненням.

Діти з цією інфекцією отримують лікування в інфекційному стаціонарі.

Проти менінгококової інфекції застосовується вакцина «Менактра» у дітей з 9 місяців. Вона захищає від менінгіту і септицемії. Показана людям з аспленемією, зі спадковою гемолітичною анемією.

Вакцинації проти грипу підлягають діти з 6-місячного віку, вагітні, люди з хронічними захворюваннями, такими як ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, хронічне обструктивне захворювання легенів, бронхіальна астма, муковісцидоз, туберкульоз, цукровий діабет, хворі на онкологічні захворювання, з ВІЛ-інфекцією. Щеплення проти грипу проводяться щорічно в осінньо-зимовий період. Імунітет до грипу зберігається від 6 до 12 місяців.

Для профілактики раку шийки матки, передракових захворювань шийки матки у дівчаток і жінок, починаючи з 9-річного віку використовуються вакцини «Церварикс», «Гардасил». Жінки, в сім'ях яких, є хворі з цією патологією, в першу чергу підлягають вакцинації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь