A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ставищенська селищна територіальна громада
Білоцерківський район, Київська область

Результати розгляду електронної петиції «Про реорганізацію малокомплектних шкіл»

Дата: 11.02.2022 15:50
Кількість переглядів: 548

Фото без опису21 січня 2022 року на сайті Ставищенської селищної територіальної громади одним із педагогічних працівників Розумницької початкової школи-закладу дошкільної освіти було зареєстровано петицію з проханням розглянути «питання про реорганізацію, точніше закриття Розумницької початкової школи-ЗДО». Дана петиція 25.01.2022 р. набрала 151 голос і була закрита. Відповідно до Закону України «Про звернення громадян» селищною радою  було розпочато процедуру розгляду петиції, про що в триденний термін, а саме 28.01.2022 року, повідомлено на офіційному сайті громади.

Відповідно до статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради. 
Згідно з частиною другою статті 32 та частиною третьою статті 37 Закону України «Про повну загальну середню освіту», у разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти. До того ж слід врахувати, що реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проєкту відповідного рішення засновника.

З метою оптимізації мережі закладів освіти Ставищенської селищної  громади,  на підставі фактичної мережі класів, учнів та вихованців закладів освіти громади, рішенням Ставищенської селищної ради Білоцерківського району Київської області від 09 вересня 2021 р. № 1082 «Про винесення на громадське обговорення проєкту рішення “Про реорганізацію закладів освіти Ставищенської селищної ради” (зі змінами) було винесено на громадське обговорення проєкт з реорганізації Розумницької початкової школи – закладу дошкільної освіти Ставищенської селищної ради Білоцерківського району Київської області у Розумницький заклад дошкільної освіти Ставищенської селищної ради Білоцерківського району Київської області. Наголошую: мова йде не про закриття, а саме про реорганізацію закладу освіти. 

Міністерство фінансів України (лист від 02.03.2021 за № 07010-05-6/6741) звертає увагу на те, що «коштами освітньої субвенції забезпечується у повному обсязі оплата праці оптимальної чисельності вчителів при максимально ефективній мережі шкіл. У разі наявності закладів загальної середньої освіти з низькою наповнюваністю класів відповідні місцеві ради мають покривати дефіцит коштів освітньої субвенції за рахунок власних доходів. Зважаючи на це, органи місцевого самоврядування мають приймати управлінські рішення, що потребують глибокого аналізу діяльності мережі закладів освіти і цілей здійснення видатків. Це дозволить громадам акумулювати власні кошти і спрямовувати їх не на утримання приміщень, а насамперед на виплату заробітної плати педагогічним працівникам та забезпечення учням доступу до якісної освіти, оскільки утримання неефективної мережі шкіл призводить до здорожчання вартості навчання одного учня у декілька разів». 

Здійснивши фінансові обрахунки, відділ освіти Ставищенської селищної ради визначив вартість утримання одного здобувача освіти в Розумницькій початковій школі-ЗДО. Вона становить 87994,225 грн. на рік ( для порівняння вартість утримання здобувача освіти в найбільшому ЗЗСО громади складає 31829,9763 грн., у сусідньому Бесідському ЗЗСО – 53786,8526 грн.; в середньому по Україні згідно з даними Мінфіну за 2020 рік – 35000 грн. ). В умовах постійного підвищення цін на енергоносії громаді важко справлятися зі значним фінансовим навантаженням.

Відповідно до рішення виконавчого комітету Ставищенської селищної ради Білоцерківського району Київської області від 29 вересня 2021 р. № 419 «Про затвердження фактичної мережі закладів освіти Ставищенської селищної громади на 2021/2022 навчальний рік» кількість здобувачів освіти Розумницької початкової школи – закладу дошкільної освіти складає 20 чоловік, у тому числі: 12 вихованців різновікової групи закладу дошкільної освіти та 8 учнів початкової школи. Мережа класів наступна: один клас-комплект (3-й та 4-й класи) – 5 учнів та 1-й клас – 3 учні (індивідуальна форма навчання, навантаження на одного учня згідно з навчальним планом складає 5 годин на тиждень на всі предмети загалом, у той час як у класі з нормативною наповнюваністю навантаження складає 23 год. на тиждень); другого класу в початковій школі немає у зв’язку з відсутністю учнів цього віку. 

На території Ставищенської селищної  територіальної громади організовано підвіз дітей шкільними автобусами у всіх необхідних напрямках із призначенням вихователів, які здійснюють супровід дітей і відповідають за збереження їх життя та здоров?я. Зокрема, на даний момент із села Розумниця вже організовано підвіз дітей до Бесідського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів – закладу дошкільної освіти (18 учнів). У вищевказаному закладі створені відповідні умови для організації підвозу здобувачів освіти: скориговано розклад уроків, обладнано кімнату для відпочинку та занять учнів. Освітній процес у закладі триває до 15.05 год. ( 7-ий урок для старшокласників). У цей час здобувачі освіти молодшого шкільного віку під керівництвом вчителя-вихователя можуть організовано відпочивати, виконувати домашні завдання або займатися в гуртках за інтересами, про що повідомляв батькам дітей села Розумниця директор Бесідського ЗЗСО-ЗДО Стеценко О.С. під час зустрічі в листопаді 2021 року. 

З метою врахування фізіологічних особливостей дітей молодшого шкільного віку та режиму роботи їх батьків, за умови оптимізації Розумницької початкової школи-ЗДО, беручи до уваги той факт, що відстань між селами Бесідка та Розумниця становить 5 км, в наступному навчальному році буде передбачено ще один маршрут для учнів 1-4 класів.

За умови реорганізації  Розумницької початкової школи - ЗДО у ЗДО та ще 4-ох таких закладів за 4 місяці 2022 року громада зекономить понад 2,5 млн. грн. освітньої субвенції та 237038 грн. бюджету Ставищенської селищної територіальної громади і за Програмою «Шкільний автобус» отримає ще один автобус до тих 11, що нині підвозять учнів до закладів освіти.

Відділ освіти Ставищенської селищної ради розглядає питання про працевлаштування педагогічних працівників допенсійного віку, які вивільняються у зв'язку з оптимізацією мережі шкіл. У Розумницькій початковій школі-закладі дошкільної освіти за умови реорганізації закладу залишаються непрацевлаштованими лише 2 педагогічні працівники. Один із них пенсійного віку та працює за контрактом, що закінчується по завершенню 2021-2022 н.р., а інший працює за сумісництвом та має навантаження 4,8 год. на тиждень. Останнього Ставищенська селищна рада готова працевлаштувати. Стосовно технічного персоналу Розумницької початкової школи-закладу дошкільної освіти, то всі залишаться на своїх посадах, оскільки заклад дошкільної освіти теж потребує належного обслуговування.

Одним із вагомих аргументів залишається питання надання якісної освіти. В нинішніх умовах учень початкової школи ( і не тільки!) повинен бути конкурентоспроможним у своєму середовищі. Не можна отримати якісну початкову освіту з 5-годинним тижневим навантаженням, у той час як однолітки відпрацьовують під керівництвом учителя 23 години.

Сусідній Бесідський ЗЗСО, що станом на сьогодні є базовим згідно з рішенням Ставищенської селищної ради від 27.01.2022  № 2153, має належний рівень кадрового, навчально-методичного, інформаційно-технологічного та матеріального забезпечення. Він здатний забезпечити комфортні умови перебування учнів молодшого шкільного віку у своїх стінах.

Учора відбулася позачергова 23 сесія Ставищенської селищної ради 8 скликання, на її засіданні розглянуто питання, що стосувалося розгляду електронної петиції «Реорганізація малокомплектних шкіл». Більшістю голосів дану петицію депутати не підтримали ( результати голосування див. на сайті громади за посиланням https://stav-gromada.gov.ua/).
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь