Ставищенська селищна територіальна громада
Білоцерківський район, Київська область

ВСЕСВІТНІЙ ТИЖДЕНЬ обізнаності про АНТИБІОТИКи. ЩО НАЙВАЖЛИВІШЕ ВАРТО ЗНАТИ ПРО АНТИБІОТИКИ

Дата: 21.11.2023 12:08
Кількість переглядів: 169

Фото без описуЗ 18 до 24 листопада щороку триває Всесвітній тиждень обізнаності про антибіотики.  Його метою є підвищення поінформованості громадськості в усьому світі про проблему стійкості до протимікробних препаратів, щоб не допустити її подальшого розвитку та поширення.

Чим небезпечна антибіотикорезистентність і як її уникнути?

Більшість мікробів не шкідливі і навіть корисні для людини, але деякі з них можуть сприяти розвитку хвороб. Препарати для лікування таких захворювань називають антимікробними. Найбільш відомими антимікробними препаратами є антибіотики, які вбивають або зупиняють ріст бактерій.
Коли людина вживає антибіотики, завжди існує ризик того, що деякі бактерії стануть стійкими до нього. Такі препарати вбивають або призупиняють ріст бактерій, однак невелика група них може встояти. Більше того, вони ростуть і поширюються, а іноді можуть навіть передавати таку стійкість іншим бактеріям.
Мікроби задля виживання винаходять нові захисні стратегії – "механізмами резистентності". Водночас бактерії "записують" їх на свою ДНК і у такий передають резистентність наступним "поколінням".
Коли збільшуються ризики розвитку резистентності
Найбільш вагомий чинник, який сприяє розвитку стійкості бактерій до антибіотиків – це надмірне вживання таких ліків, коли у цьому насправді немає необхідності.
"Антибіотики не діють на віруси. Тож коли ви починаєте приймати антибіотик при ГРВІ, ви підвищуєте ризик антибіотикорезистентності".
Також ризик розвитку стійкості бактерій до антибіотиків зростає, якщо ви не дотримуєтеся режиму прийому ліків у ситуаціях, коли вони потрібні. Наприклад, якщо припинити приймати антибіотики занадто рано, ліки можуть не вбити всі бактерії, що стали збудниками хвороби. В результаті ті, що "вижили", можуть стати стійкими.
Як запобігти розвитку резистентності до антибіотиків. Профілактика
✅ Передусім, рекомендується дотримуватися правил гігієни. Одним із найкращих і найпростіших способів видалення мікробів, а отже і профілактики хвороб, є регулярне й ретельне миття рук з милом (протягом 20 секунд до, під час і після приготування їжі, а також перед її вживанням).
✅ Також важливо дотримуватися правил безпеки харчових продуктів – ретельно мити та термічно обробляти те, що ви вживаєте у їжу, зокрема продукти тваринного походження.
Річ у тім, що тварини, як і люди, мають мікроорганізми в кишківнику. Використання антибіотиків в тваринництві призводить до "виживання" резистентних бактерій. Коли таких тварин використовують для виробництва продуктів харчування, у них можуть міститися стійкі до дії антибіотиків мікроби.
Також такі бактерії можуть проникати у навколишнє середовище і розповсюджуватися на фрукти, овочі або інші продукти, для поливу яких можуть використовувати забруднену (інфіковану) вода.
✅  Не нехтувати вакцинацією. Це стосується і дорослих, і дітей.
"Чим менше ви хворієте, тим менше ризиків виникнення станів, які потребуватимуть прийому антибіотиків.
 Відповідально ставтеся до приймання антибактеріальних препаратів".
 Результатом безконтрольного призначення антимікробних препаратів є виникнення резистентних (не чутливих до антибіотиків) мікроорганізмів.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь