A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ставищенська селищна територіальна громада
Білоцерківський район, Київська область

Повернемо назви – повернемо Крим

Дата: 15.01.2024 09:59
Кількість переглядів: 137

Упродовж останніх трьох століть Кримський півострів зазнав масштабної русифікації та радянізації, що яскраво відображається саме у перейменуванні різних географічних назв.

Перш за все, російська влада у різні часи робила це для того, аби знищити культуру, мову та історію корінних народів України – кримських татар, караїмів та кримчаків, а також їх зв’язок з рідною землею. В Криму були перейменовані тисячі історичних назв населених пунктів та географічних об’єктів.

Окрім назв населених пунктів, були змінені назви залізничних станцій, вулиць та історико-культурних об’єктів. Намагалися перейменувати назви гір та річок.

Сьогодні надважливо працювати над відновленням історичної топонімії Криму, яка має величезне значення для встановлення справедливості щодо насильницькі депортованого кримськотатарського народу, для якого життєво важливим є збереження своєї ідентичності та історії. Більше того, відновлення історичних топонімів у Криму – це важливий крок для деокупації Криму та нашої перемоги.

Саме тому Кримськотатарський Ресурсний Центр та Меджліс кримськотатарського народу розпочинають нову інформаційно-адвокаційну кампанію – «Повернемо назви – повернемо Крим».

Ця кампанія важлива в контексті реалізації Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», Закону України «Про корінні народи України», а також деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих Автономної Республіки Крим та м. Севастополь.

Завдяки цій кампанії ви дізнаєтесь:

  • коли були перейменовані історичні топоніми в Криму?
  • як рф використовує топоніміку в інформаційній війні?
  • чому важливо відновити історичні топоніми в Криму для корінних народів України, для України як держави, для міжнародної спільноти?
  • які є існуючі інструменти відновлення історичних топонімів в Криму?

Кампанія реалізується за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження». Плакати були розроблені активістами та волонтерами Кримськотатарського Ресурсного Центру, а набули свого професійного вигляду завдяки українському художнику Андрію Єрмоленку.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь