A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ставищенська селищна територіальна громада
Білоцерківський район, Київська область

Вірусний гепатит А!

Дата: 30.01.2024 14:59
Кількість переглядів: 99

Фото без описуЗгідно повідомлення Державної установи «Київський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» у смт Рокитне Білоцерківського району Київської області у січні виявлено випадок захворювання дитини (школяра) навірусний гепатит А. Дитина перебуває на стаціонарному лікуванні.  При проведенні епідеміологічного розслідування серед контактних осіб в домашньому осередку хвороби, після медичного та лабораторного обстеження, виявлено ще одну дитину, інфіковану вірусом гепатиту А (вихованця дитячого садка). На підставі даного факту своєчасно проведено санітарно-епідеміологічне розслідування обох випадків, дезінфекцію в осередку інфекційної хвороби. В закладах освіти, які відвідували захворілі діти, проводиться комплекс профілактичних заходів. Також лікарями проведено медичне обстеження  57 контактних осіб  та встановлено за ними постійне медичне спостереження. Серед обстежених контактних осіб наразі інфікованих  вірусом гепатиту А не виявлено.

Проведення протиепідемічних та профілактичних заходів в осередку інфекції та в навчальних закладах, а також спостереження за станом здоров’я контактних осіб продовжується.

Вірусний гепатит А - типова гостра кишкова інфекція, джерелом збудника якої є хвора людина, переважно в початковому періоді захворювання.

Найбільшу епідеміологічну небезпеку становлять хворі з субклінічною і безжовтяничною формами хвороби. РНК-місний вірус гепатиту А (ВГА) - (HAV) можна виявити у фекаліях хворого наприкінці інкубації і в наступні 10-12 днів. Тому максимальна заразність припадає на початковий період.

Зараження відбувається за допомогою фекально-орального механізму, який реалізується водним (основний), харчовим і контактно-побутовим шляхами. Можлива передача вірусу парентеральним шляхом через кров, взяту в донора наприкінці інкубаційного періоду гепатиту А, чи кров ін’єкційних споживачів наркотичних речовин. Часто заражаються HAV особи, які практикують гомо- і оральні сексуальні контакти.

Сприйнятливість до ВГА висока. Найчастіше хворіють діти віком від 5 до 14 років і молоді особи до 30 років. До груп підвищеного ризику відносять різні організовані колективи (будинки-інтернати, школи, військові частини тощо). Особи віком після 30 років на вірусний гепатит А хворіють рідко.

Для запобігання розповсюдження захворювання потрібно хворого госпіталізувати, в його квартирі провести відповідні профілактичні заходи. За особами, які спілкувались з хворим, встановлюють медичний нагляд.

При вірусному гепатиті А чітко виявляють сезонність і періодичні підйоми захворюваності через кожні 8-12 років і більше. Періодичність для кожного регіону різна. Після перенесеної хвороби залишається стійкий, можливо довічний, імунітет. При безсимптомних формах формується менш напружений імунітет, ніж при клінічно виражених.

Хвороба ВГА тісно пов'язана з поганою санітарією і відсутністю навичок особистої гігієни. На відміну від гепатиту В і С інфікування гепатитом А не призводить до розвитку хронічної хвороби печінки і рідко призводить до смертельного результату, але вона може викликати симптоми, що ослабляють здоров'я.

Гепатит А може призводити до значних економічних та соціальних наслідків в громадах. На відновлення здоров'я людей для повернення на роботу, до школи і до повсякденного життя можуть йти тижні і місяці.


Симптоми ВГА
Симптоми гепатиту А можуть бути як легкими, так і важкими. Вони можуть включати підвищену температуру, нездужання, потемніння сечі і жовтяницю (пожовтіння шкіри і очних білків). Не у всіх інфікованих людей виявляються всі ці симптоми. Ознаки і симптоми хвороби у дорослих людей спостерігаються частіше, ніж у дітей, а вірогідність розвитку тяжкої форми і смерті вище в літньому віці. У інфікованих дітей у віці до шести років звичайно не спостерігається яких-небудь помітних симптомів, і лише у 10% розвивається жовтяниця. У більш старших дітей і дорослих людей інфекція зазвичай призводить до появи більш важких симптомів, а жовтяниця розвивається більш ніж в 70% випадків захворювання. Більшість людей одужує через кілька тижнів, а іноді місяців без ускладнень.


Профілактика
Покращення санітарії і вакцинація проти гепатиту А є найбільш ефективними способами боротьби з цією хворобою. Достатні запаси безпечної питної води та належна утилізація стічних вод на рівні громад в поєднанні з дотриманням особистої гігієни, такий як регулярне миття рук, сприяють обмеженню розповсюдження ВГА.
Надійним способом захисту від гепатиту А є щеплення!
Бажаємо усім здоровʼя!
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь