ПРОФІЛАКТИКА гострих кишкових інфекційних захворювань, Пов’язаних з вживанням неякісної води пІД ЧАС ВЕСНЯНИХ ПАВОДКІВ
Весняний паводок - природне явище, що може призвести до непередбачуваних наслідків. Усе залежить від погодних умов: він може пройти тихо та непомітно або наробити лиха. Поверхневий стік дощових і талих вод у межах населених пунктів може призвести до погіршення санітарного стану територій населених місць та виникнення епідемічних ускладнень - поширення інфекційних захворювань.
Унаслідок весняного паводка, навіть при відсутності затоплення чи підтоплення, до підземних ґрунтових вод, а отже, й до свердловин, колодязів, каптажів природних джерел із скотомогильників, кладовищ, убиралень, хлівів, сміттєзвалищ та інших забруднених територій можуть потрапити збудники інфекційних захворювань: туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів, яйця та личинки гельмінтів, цисти лямблій, дизентерійних амеб та ін. У зв'язку з цим існує ризик спалахів інфекційних хвороб.
Іншим небезпечним фактором є наявність у ґрунтових водах нітратів – кінцевого продукту біологічного розкладання органічних речовин, які у великій кількості присутні у ґрунтах на територіях сільськогосподарських угідь та тваринницьких ферм. Наявність у питній воді нітратів вище гранично допустимої концентрації (50 мг/дм3) особливо небезпечна для немовлят та дітей молодшого віку через ризик виникнення отруєння, яке призводить до кисневого голодування організму, у тяжких випадках - з летальними наслідками.
Аби уникнути спалахів можливих інфекційних хвороб, варто дотримуватися деяких правил:
⦁ пріоритетним джерелом питного водопостачання має бути бутильована вода. За відсутності можливості її споживання рекомендується використовувати воду з централізованих мереж питного водопостачання;
⦁ не використовуйте для пиття некип’ячену воду з криниць та природних джерел. Найкраще – взагалі відмовитись від вживання колодязної та джерельної води. І ні в якому разі не давайте її дітям! Навіть для господарських цілей (гігієнічних потреб, миття посуду) необхідно користуватись добре прокип’яченою водою;
⦁ овочі та фрукти, особливо з підвалів, де наявні ґрунтові води, ретельно мийте, а потім обдавайте окропом. При приготуванні їжі обов’язково застосовуйте термообробку (варіння, смаження, запікання).
⦁ перед їжею обов’язково мийте руки з милом, руки також можна протирати зволоженими дезінфектантами серветками.
Після сходу води з ґрунтового покриву необхідно:
⦁ очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів, городи і присадибні ділянки перекопати на глибину 20-25 см;
⦁ індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) у разі переповнення спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншим призначеним для цього дезінфекційним засобом;
⦁ колодязі звільнити від нанесеного бруду, відкачати воду, почистити та продезінфікувати в них воду за допомогою хлорвмісних патронів;
⦁ провести дератизаційні заходи по знищенню гризунів в місцях їх можливого скупчення;
⦁ трупи загиблих тварин та птиці зібрати й здати на утилізацію спеціалізованим закладам.
У разі розвитку ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі та інші симптоми) терміново зверніться за медичною допомогою. Не допускайте самолікування, адже перебіг багатьох інфекційних хвороб може проходити з нехарактерними симптомами.
Пам’ятайте, що дотримання гігієнічних правил у повсякденному житті, а особливо при виникненні надзвичайних ситуацій, допоможе зберегти здоров’я Вам і Вашим рідним!