Як убезпечити себе від харчового отруєння під час Великодніх свят?
Напередодні Великодні свята, Держпродспоживслужба нагадує про небезпеки, які криються за щедрим святковим столом. Адже споживання неякісних харчових продуктів, неналежним чином приготовлені кулінарні вироби можуть спричинити харчові отруєння та гострі кишкові захворювання.
Щоб запобігти біді та відсвяткувати безпечно для здоров’я, пропонуємо засвоїти кілька основних правил покупця:
- при купівлі харчових продуктів звертайте увагу на їх зовнішній вигляд, дату виготовлення та кінцевий термін придатності, умови зберігання;
- купуючи будь-які харчові продукти у торгівельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпечність продукції;
- не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук приватних осіб;
- зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та до встановлених термінів придатності;
- не готуйте продукти про запас, приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити повторну термічну обробку;
- зберігання приготованої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
- при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – ошпарити окропом;
- перед приготуванням їжі та перед її вживанням треба завжди мити руки теплою водою з милом, обов'язково мити руки після відвідування туалету.
Запам’ятайте: у разі виявлення перших ознак кишкового захворювання чи харчових отруєнь, необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.
А при дотриманні всіх вищезазначених рекомендацій святкування Великодніх свят принесе Вам безліч радісних емоцій.
Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного
нагляду за дотриманням санітарного законодавства Білоцерківського району